Gember is lekker en gezond…

gember

Gember wordt erg weinig gebruikt in de Nederlandse keuken. Dat is heel erg jammer, want deze wortel heeft zoveel goede stoffen.

Gember wordt in China veel gebruikt. Veel mensen zien het kruid als superfood door de geneeskrachtige werkingen.

Wat is gember
De gemberplant groeit in Azië. De bruine wortels van de plant met een frisse gelige kleur van binnen geven vele gerechten een heerlijk smaak. Gember wordt zowel in zoete als in hartige gerechten gebruikt. Gember bevat vele goede stoffen zoals Gingerol en shogaol, maar ook gingerdiol, gingerdion, beta-caroteen, capsaïcine, koffiezuur en  curcumine zijn in belangrijke hoeveelheden in gember aanwezig.

Hoe gebruik ik gember
Gember kan zowel gedroogd als vers gebruikt worden. In de verse variant zijn de werkstoffen nog actief aanwezig. Het is lekker door je wok gerechten. Rasp een klein beetje door je wok groentes. Zo kan je aan de smaak leren wennen. Ook kan je geraspte gember gebruiken voor je saus.  Het raspen van de wortel kan dus gewoon met schil en al.
Je kan er ook lekker shakes mee maken. ( recept staat onderaan in dit artikel)

Enkele voordelen van gember

  •  Werkt als antioxidant  om de vrije radicale in ons lichaam uit te schakelen ( vrije radicalen zijn kanker verwekkende stoffen)
  • Werkt zuiverend, pijnstillend en ontstekingsremmend
  • Rijk aan magnesium, kalium en vitamine B6
  • Verhoogt de calorieën verbranding
  • Werkt positief bij zwangerschapsmisselijkeheid
  • Verbeterd het geheugen
  • Kan heftige migraine aanvallen verminderen
  • Heeft een positief effect op diabetes
  • Werkt slijmoplossend
  • Werkt stimulerend voor de spijsvertering
  • Stimuleert de bloedcirculatie
  • Cholesterol verlagend en bloed verdunnend ( let hier dus op als je bloedverdunners gebruikt)
  •  En dit is nog maar een kleine opsomming
Maak lekker gember thee. Goed tegen een zere keel en hoestbuien
Doe een stukje verse gember in een pot gekookt water en laat dit even trekken. Eventueel op smaak brengen met wat honing. Zelf gebruik ik er ook nog een theezakje bij (sterrenmunt). En een dun plakjes gember, omdat de smaak van gember erg sterk is.
Versemunt thee met een schijfje gember
Dit is mijn favoriete thee.  Ik doe versemunt in een kop of in de pot en doe er dan een dun schijfje gember bij in en laat dit dan intrekken.

En dan nu de shake:
1 dl yoghurt
15 tot 20 verse blaadjes spinazie
1 a 1,5 gram geraspte gember.
een stukje wortel ( een derde van één wortel)
stukje komkommer ( komkommer door vieren delen)
en een vleugje citroen.

Dit allemaal pureren en je hebt een heerlijke shake.

Tegenwoordig maak ik er ook veel smoothies mee. De recepten, foto’s en filmpjes komen hier..

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Home · Recepten

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *