Bakken met Haver

Bakken met Haver

Bakken met Haver- Wat ben ik blij dat ik dit kookboek mocht reviewen. Want ik ben dol op lekker hapjes, koekjes bakken doe ik eigenlijk nooit. Maar dat ga ik vanaf nu wel doen. Deze gerechten zijn allemaal zonder suiker.

Waarom bakken met haver?

Haver behoort tot de ‘langzame’ koolhydraten (geen geraffineerde suiker), hierdoor zijn gerechten met haver voedzaam;

Je kan er makkelijk mee bakken;

Havermout overal goedkoop verkrijgbaar is;

Gebak met havermeel lekker smaakt.

 

Zijn de gerechten in bakken met haver vegetarisch? Ja op drie gerechten na zijn alle gerechten vegetarisch.

 

Zijn de gerechten dan ook veganistisch? Nee de gerechten zijn niet vegan. Maar wel heel erg makkelijk vegan te maken met deze tips:

Vervang melk, voor een veganmelk (liefst suikervrij).

Vervang boter voor kokosolie

Vervang ei door baking soda met citroensap of azijn.

Baking sodo met citroensap of azijn:

 

  • 1/2 theelepel baking soda (zuiveringszout)
  • 1/2 eetlepel (appel) azijn of citroensap

Meng de baking soda met de (appel)azijn en nu gaat het schuimen!! Dit zorgt voor de luchtigheid in het beslag. Voeg dit mengsel toe aan je beslag en meng nog een extra keer door. Dit vervangt ongeveer 2 eieren, bij een recept met vier eieren dus het dubbele gebruiken.

 

Bakken met haver:  het boek is handig in gebruik en overzichtelijk ingedeeld.

koeken & koekjes

Scones

Muffins

Cake

Taart

Quiche

Pasteien & Pasteitjes

Uit de koekenpan

Van alles wat

 

Uiteraard wil ik ook graag nog een recept met jullie delen die ik heel snel zelf ga proberen te maken.

 

Voor 12 punten

150 gram havermeel

100 gram amandelmeel

1,5 theelepel bakpoeder

2 theelepels kaneel

1 theelepel vanillepoeder

snufjes zout

4 eieren ( ik ga voor de bakin soda versie die ik hierboven benoemd heb).

50 gram melk (ik kies hier voor een amandel melk)

100 gram walnoten (grof hakken)

250 gram wortelen (geraspt: Doe dit het liefst zelf, want de geraspte in de winkel zijn behandeld met suikerwater).

 

Glazuur

2 bakjes roomkaas (ik koop vegan versie bij de vegansuper)

sap van 1 of 2 citroenen

 

Versiering

10 halve walnoten

1 wortel

 

Verwarm de oven voor 180 graden, bekleed een ronde springvorm (24 cm) met bakpapier.

Meng het havermeel, amandelmeel, bakpoeder, vanillepoeder, de kaneel en het zout in een kom.

klop in een andere kom de eieren los met de garde en schenk al kloppend de melk erbij, gevolgd door de boter. Voeg dit mengsel toe aan de kom met droge ingrediënten.

Ik maak dus in een aparte kom de bakingsoda en voeg dat dan bij de  kom met droge ingrediënten.

Meng alles goed met een garde of mixer, tot het beslag er ongeveer uitziet als een cakebeslag. Schep de gehakte noten en geraspte wortelen er voorzichtig doorheen.

Schep het beslag in de bakvorm, verdeel het beslag gelijkmatig over de bodem met de bolle kant van lepel.

 

bak de taart in 40 minuten gaar, prik er met een cocktailprikker in om te kijken of die gaar is. Zo niet dan steeds vijf minuten laten doorbakken. De taart is gaar als de prikker er schoon uit komt. Laat de taart  dan nog 30 minuten afkoelen.

Maak intussen het glazuur door de roomkaas te mengen met het citroensap. Voeg het citroensap per eetlepel toe; roer het goed door. Blijf het citroensap toevoegen en doorroeren tot je een dikke smeuïge massa krijgt.

Besmeer de bovenkant van de afgekoelde taart met het citroenglazuur.

 

Raspt de overgebleven wortel en versier de taart met de wortelrasp en de halve walnoot…

 

Deze taart lijkt mij echt heerlijk!!

 

Handdig om te weten:

Verschijningsdatum 03-2017
ISBN13 9789402601732
Type Hardcover
Prijs 22.50
Nur 440
Maat 23,5 x 20 cm
Aantal pagina’s 184
Taal Nederlands
Druk 1
Auteur(s) Natascha van der Stelt
Article Categories:
Home · Kookboeken

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *